Moler Museet

Et besøg på Moler Museet er et “must”, når du er på Mors. Museet fortæller den fantastiske historie om, hvordan verdens tykkeste lag af moler blev dannet, og du kan bl.a. se fossiler, som er 55 mio. år gamle. Du får også historien om verdens bedst bevarede forstening af en havskildpadde, som på Mors går under navnet Luffe.

Hvis du kun kender moler som det kattegrus, du hælder i kattens bakke, er du gået glip af en fantastisk historie. Men den får du, når du besøger Moler Museet på Nordmors.

For 55 mio. år siden var der hav, hvor Mors nu ligger. På bunden af havet blev der aflejret ler og enorme mængder af diatoméer, dvs. små alger, som sank til bunds, når de var afblomstret. I dag er havet omkring Mors spækket med de verdenskendte Limfjordsøsters – og hvem ved, måske nogle af dem, der undgår at blive fortæret, om et par millioner år ender som fossiler på et museum!

På tre mio. år blev de små diaoméer til verdens tykkeste lag af moler på 60 meter. Andre steder i verden findes der kun moler på højst en meters tykkelse, og det er en af grundene til, at molerskrænterne på Mors er verdensberømte.

Fantastiske fossiler og leg med mikroskoper
I og omkring havet levede der fisk, pattedyr, fugle og insekter, og der voksede træer og planter, som også blev aflejret. I dag findes der bl.a. aftryk i moleret af skildpadder, sommerfugle og kæmpegræshopper, som er 55 mio. år gamle.

På Moler Museet kan du se Danmarks største forstenede træstamme på 8½ meter eller verdens største og bedst bevarede Ikait krystaller – den største af dem er næsten en meter lang.

I Museets værksted er der mikroskoper, hvor du selv kan undersøge moleret. Når du bevæger dig ud på naturstien nær museet, kan du se sorte askestriber i skrænterne, som vidner om de 179 vulkanudbrud, der har fundet sted for millioner af år siden.

Det er forbudt at lede efter fossiler i de stejle skrænter pga. fare for nedstyrtning, men du velkommen til at gå på jagt i bunden af molergraven. Hvis du finder fossiler, kan du på Moler Museet få at vide, hvilken type fossil du har fundet.

Der er mere spændende at opleve på Mors. Du kan f.eks. se nogle af de steder, som har særlig betydning for morsingboerne selv i en kunstnerisk fortolkning af Finn Have.