
Hanklit på nordkysten af Mors, som med sin 61 m høje skrænt rager godt op i landskabet, er et imponerende skue og et spændende udflugtsmål for hele familien. Ikke overraskende er klitten at finde på UNESCOs liste over kandidater til verdensarvslisten.
Når du går på stranden ved Hanklit, er det måske ikke bare den friske havluft, du mærker i håret, men også et strejf af historiens vingesus. Den 61 m høje klintformation, fortæller historier om landskabets tilblivelse og dramatiske geologiske hændelser, der går mere end 55 millioner år tilbage i tiden.
Er vejret til en dukkert, så glem ikke håndklæde og bikini, når du pakker til turen. På Mors er du altid i nærheden af en dejlig badestrand.
Storslået udsigt fra toppen
En udflugt til Hanklit er et must for enhver besøgende til Mors. Når du parkerer ved Hanklit, kan du vælge enten at følge stien op til toppen af klinten og nyde den storslåede udsigt, eller gå en tur langs stranden, hvorfra du kan se skrænten med alle dens karakteristiske lag og foldninger.
Isens vældige kræfter
Hanklit blev dannet i forbindelse med, at den sidste istid i Danmark sluttede for ca. 20.000 år siden. Isen forsvandt ikke på en gang, men er skiftevis smeltet og frosset til igen. Denne proces har sat bevægelse i enorme ismasser, som med vældig kraft har skubbet store dele af undergrunden op i en kæmpe bunke, også kaldet en randmoræne, som har fået navnet Hanklit.
Står du på kysten og kigger op på den høje, stejle skrænt, ses tydelige aflejringer af moler og vulkansk aske, der ligger som forskelligfarvede bånd i klinten. Moleret er dannet af døde kiselalger, som er dalet ned på bunden af det hav, der dækkede området for mere end 50 millioner år siden. Se mere på Molerklinterne egen hjemmeside.
Molerets hemmeligheder
Moleret ved Hanklit er verdensberømt for sine forekomster af fossiler, der fortæller forunderlige historier om svundne tiders dyre- og planteliv. Det er ikke tilladt at grave i klinten efter fossiler eller bryde sten på stranden. I stedet kan du besøge Molermuseet, hvor mange smukke fossilfund er udstillet.
Flere imponerende molerskrænter på Mors.
Prøv også at besøge den sagnomspundne Feggeklit på vejen ud til øens nordspids. Og kan du ikke få nok af højder og storslåede udsigter, kunne dit næste udflugtsmål være Salgjerhøj, som med sine 89 m er Mors’ højeste punkt.